Astăzi, 4.11.2021, 16 dintre elevii liceului nostru au participat la prima fază a Concursului internaţional de informatică şi gândire computaţională Bebras.

Bebras este un concurs internaţional, ce îşi propune să introducă elevii de toate vârstele în domeniul gândirii algoritmice şi computaţionale. Întrebările din competiție sunt axate pe gândirea logică şi computaţională. Concurenții nu trebuie să dețină cunoștințe de informatică sau programare pentru a rezolva cerințele, însă trebuie să demonstreze o gândire structurată, bazată pe utilizarea conceptelor algoritmice și logice.

Gândirea computaţională reprezintă un proces de rezolvare a unei probleme ce include o serie de caracteristici, precum ordonarea logică, analizarea datelor, crearea de soluții pe baza unor algoritmi, recunoașterea unor şabloane, abstractizarea, înțelegerea conexiunilor dintre informații. Acest mod de gândire este esențial în dezvoltarea aplicațiilor software, însă poate fi folosit în procesul de rezolvare a problemelor dintr-o multitudine de domenii, precum matematica, știința sau materii umaniste. Elevii care învață sa folosească acest tip de gândire vor înțelege modul de relationare al materiilor predate în școală și de asemenea vor înțelege aplicabilitatea acestor noțiuni în viața de zi cu zi.

Ideea acestui concurs a pornit din Lituania, de la Prof. Valentina Dagiene de la Universitatea din Vilnius. Bebras se traduce în lituaniana ca și “castor”. Castorul este simbolul inteligenței, muncii asidue, perfecţionismului și vivacităţii. De aceea, castorul a devenit un simbol al acestei competiții.  

Prima competiție Bebras a fost organizată în Lithuania în 2004. Această competiție s-a bucurat rapid de succes în întreaga lume, în 2019 organizandu-se în peste 54 de ţări, cu peste 2.977.000 de elevi participanți. Bebras reprezintă o activitate extrașcolară din domeniul educației informatice.

In România concursul este organizat de Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din România (ATIC) (www.atic.org.ro) prin ECDL ROMÂNIA (www.ecdl.ro). BEBRAS Romania se desfășoară cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și este inclus în cadrul concursurilor școlare fără finanțare MEN. 

Galerie foto